Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Door een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter zijn in Mexico meer dan 200 mensen om het leven gekomen. Het dodental kan nog oplopen. Onder meer Mexico-Stad is getroffen. Bijna 4 miljoen mensen zitten zonder stroom. Lees hier op Business Insider waarom Mexico zo vaak getroffen wordt door aardbevingen.
2. Staalreus Tata Steel, eigenaar van de fabrieken in IJmuiden, en het Duitse ThyssenKrupp gaan hun Europese activiteiten bundelen. Dit om iets te doen aan de structurele overcapaciteit op de mondiale staalmarkt en sterker te staan tegen Chinese producenten. De stap zal wel gepaard gaan met een verlies van 4.000 banen in Europa. Hoeveel banen er in Nederland verdwijnen is nog niet bekend. Lichtpunt is dat het hoofdkantoor van de fusiecombinatie in Nederland komt te staan in de regio Amsterdam.
3. De kans dat de Brexit alsnog wordt afgeblazen, ligt op ongeveer 30 procent. Dat vermoedt oud-premier van het Verenigd Koninkrijk Tony Blair. Hij acht premier May niet in staat om in het parlement de benodigde steun te vergaren. Intussen zou May volgens zakenkrant The Financial Times hard bezig zijn om de impasse in de Brexit-onderhandelingen over de scheidingsrekening te doorbreken. De Britse premier zou een ‘bod’ van 20 miljard euro willen doen. Informele ramingen van EU-zijde over het bedrag dat de Britten moeten betalen, variëren van 60 tot 100 miljard euro.
4. De Amerikaanse Federal Reserve hakt de knoop door over een eventuele renteverhoging van de centrale bank. In maart en juni ging de rente inderdaad omhoog, maar beleggers verwachten dat de volgende renteverhoging op z’n vroegst in december plaatsvindt.
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan worstelt de Europese Centrale Bank (ECB) met de vraag of het goedkoopgeldbeleid versneld afgebouwd moet worden. Daarover wil de ECB in oktober beslissen, maar volgens persbureau Reuters is er tweespalt: noordelijke eurolanden (lees: Duitsland en Nederland) zouden het losse geldbeleid willen terugdraaien, zuidelijke eurolanden staan daar minder om te springen.
5. ABN Amro heeft een fikse boete gekregen van beurstoezichthouder AFM: in totaal gaat het om 900 duizend euro. De boete is opgelegd omdat ABN Amro bepaalde beurstransacties niet op tijd had aangemeld aan de AFM en daarmee de Wet op het financieel toezicht overtrad.
6. Warenhuis HEMA gaat de kinderafdeling 'genderneutraal' maken, zo meldt de Volkskrant. Bij kinderkleding verdwijnt de geslachtsaanduiding 'jongen' en 'meisje'. HEMA is de eerste keten die dit in Nederland doet. De stap is onder meer gezet omdat een tienjarig meisje HEMA twee jaar geleden via een Facebookbericht vroeg om om "stoerder meisjesondergoed in de schappen te leggen", aldus de krant.
7. IKEA staat bekend om z'n uit de kluiten gewassen vestigingen waar klanten een doolfhofachtig parcours moeten afleggen om van de ingang bij de kassa's te komen. Maar de Zweedse woonwarenketen experimenteert in Stockholm met iets heel anders, zo melden onze collega's van Business Insider Nordics: IKEA heeft een automaat in een metrostation waar je items als een knoflookpers, eiersnijders en andere keukenspullen uit kunt 'trekken'.
8. De huidige manier waarop we plastic inzamelen is tamelijk zinloos en levert nauwelijks milieuwinst op. Dat is bot gezegd de conclusie van een uitgebreide studie van het Centraal Planbureau. De focus bij het apart inzamelen van plastic ligt nu op kwantiteit, maar eigenlijk moeten verschillende soorten plastic beter gescheiden worden en dat is nu nog erg kostbaar. Er zijn namelijk forse prijsverschillen in de marktwaarde van verschillende soorten plastic. "Het inrichten van het instrumentarium met een grotere focus op kwaliteit zou de milieuwinst van het recyclen van kunststofafval kunnen doen verbeteren", concluderen de onderzoekers van het CPB.
9. Een Nederlands hedgefonds, Finles, heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit de deelname aan een zogenoemde initial coin offering, de lancering van een nieuwe cryptomunt, zo meldt Het Financieele Dagblad. Advocaten hebben het beleggingsbedrijf uit Utrecht erop gewezen dat er voor gereguleerde beleggers grote risico's aan zitten. Zo moeten fondsmanagers onderzoek doen en kunnen aantonen dat er geen crimineel geld wordt witgewassen als ze zich inlaten met de lancering van nieuwe digimunten. Dat vond Finles juridisch te riskant.
10. Het staartje van Prinsjesdag: Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar een “grondwettelijke uitkering” van 902.000 euro. Dat is 14.000 euro meer dan dit jaar, ofwel een stijging van 1,6 procent. De Koning krijgt ook nog een onkostenvergoeding van 4,75 miljoen euro waarmee directe medewerkers worden betaald.
Dit waren de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag: